18 Mayıs 2012 Cuma

KÜRE DAĞLARI

KÜRE DAĞLARI:
Küre dağları yüksek düzlükler, dik eğimli yamaçlar üzerinde yer alan gür ormanlar, geniş ormaniçi çayırlıklar, olağanüstü uzun ve dik kanyonlar, düdenler, kayalık duvarlar, kireçtaşından oluşan anakayayı dikine keserek denize dökülen akarsular, tarla ve bahçelerden oluşan kırsal doku ve bununla bütünleşen kırsal yerleşim alanları… Türkiye’nin mağara ve kanyonlar açısından en zengin yerlerinden biri olarak kabul edilen Küre Dağları, batıda Bartın Çayı’ndan başlayarak Kızılırmak’a kadar, yaklaşık 300 km. boyunca uzanıyor. 
Dağların zengin habitat çeşitliliği, Karadeniz göknar–kayın karışık ormanları, saf göknar ve saf kayın ormanları, karışık yapraklı ormanlar, yalancı makiler, deniz ve kıyı habitatları, ormaniçi çayırlıklar, kayalıklar gibi çok sayıda bileşeni içeriyor. Bu ekosistem çeşitliliği içinde 675 bitki taksonunun yaşadığı biliniyor. Ancak uzmanlar gerçek sayının bundan çok daha fazla olduğunu tahmin ediyor. Küre Dağları 100 kadarı Türkiye’ye endemik bitki, 50 civarında da nadir takson barındırıyor. Türkiye Bitkileri Kırmızı Kitabı esas alınarak yapılan değerlendirmeye göre, bölgede biri kritik olarak tehlikede olmak üzere (Astralagus kastamonuensis), 20 civarında nesli tehlike altında bitki taksonu bulunuyor. Küresel düzeyde 2  ve Avrupa düzeyinde 33 nesli tehlike altında bitki taksonu da, alanın uluslararası düzeydeki önemini ortaya koyan nedenler arasında. Küre Dağları, çok sayıda hayvan türü için sunduğu yaşam ortamları ile de biyolojik açıdan çok önemli bir alan. Vaşak (Lynx lynx), yaban kedisi (Felis sylvestris), susamuru (Lutra lutra), bozayı (Ursus arctos) ve ulugeyik (Cervus elaphus) gibi memeli türleriyle birlikte, bölgede Türkiye’de yaşayan 132 memeli türünün 30 kadarına rastlanıyor. Milli Park Tasarı Gelişme Planı’na göre, alanda 129 kuş türü yaşıyor ve bunun 46’sı tehdit altında.
TEHDİTLER
  • Son günlerde Milli Park çevresinde planlanan hidro elektrik santraller nedeniyle alan önemli bir baskı altında.
  • Yasa dışı avcılık, yaban hayatını tehdit ediyor.
  • Yukarı havzalardaki ormanlarda yapılan ağaç kesimi, sürdürülebilir olmayan toprak işleme metotları alanın doğal yapısını bozuyor.
  • Milli parkta yeni yolların açılması, kaçak ağaç kesimi gibi yasadışı faaliyetleri kolaylaştırıyor.
  • Bölgede orkide türleri yoğun olarak doğadan toplanıyor.
  • Özellikle ormanlık alanlarda ve su yataklarında açılan taş, kum ve maden ocakları hassas ekosistemleri tehdit ediyor.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder